Michiel Nagtegaal - Abstract paintings for every interior

View Original

Screenshots van grafisch redesign portfolio / weblog MichielNagtegaal.nl

Screenshots van grafisch redesign portfolio / weblog MichielNagtegaal.nl

Pfff… Eindelijk is het grafisch redesign van MichielNagtegaal.nl zo goed als af. De site waar je nu naar kijkt, ziet er over pakweg anderhalve maand duidelijk anders uit. Ik ben er erg content mee omdat deze site, die nu pakweg twee jaar online staat me inmiddels wel begon te irriteren.

Het is hét klassieke voorbeeld van techniek dat nét iets teveel zeggenschap krijgt over de vormgeving. En dat is niet van deze tijd. Na ruim drie maanden rommelen in PHP, HTML en CSS en vooral heel veel concessies aan de vormgeving, kwam deze site in juni 2007 live met dit schattige openingsartikel.

Leuk. Maar inmiddels is er heel veel mooi nieuw design ontwikkelt voor leuke opdrachtgevers. Mooie ontwerpen en super vette illustraties zijn er gemaakt die momenteel allemaal niet op dit portfolio / weblog terug te vinden zijn. Het is altijd gemakkelijk om apparatuur de schuld te geven maar als je je portfolio handmatig in HTML en CSS moet gaan updaten, vergaat de lol mij in ieder geval redelijk snel.

Een nieuwe verse start dus. Uitgebreid ook. En inclusief een creatief conceptje.

Het huidige portfolio / weblog is één website, bereikbaar via één domeinnaam. Dat zou in de nieuwe situatie moeten veranderen.

Het idee is om op internet tegelijkertijd gevonden te worden als all-round ontwerper én als specialist. Door de verschillende portfolio-onderdelen los en héél gericht te promoten, verwacht ik meer en ook andere potentiele klanten te kunnen bereiken. Ik meen dat te kunnen doen door de verschillende ontwerpdisciplines ook via een losse domeinnaam toegankelijk te maken. Eén overkoepelende portal geeft toegang tot alle ‘eronder’ hangende domeinen. Elk domein ‘showcased’ een specifiek deel van mijn ontwerpkwaliteiten. Dat heeft als voordeel dat iemand die op zoek is naar een specifieke ontwerpdiscipline niet wordt vermoeid met andere zaken. De opsplitsing geeft bovendien de mogelijkheid meer werk te kunnen tonen.

Het overkoepelende merk gaat Designia heten. De ‘storytelling’ zet Designia neer als een soort Gaia, Utopia, Atlantis of ander continent of planeet. In ieder geval geheel gericht op design in alle vormen die er door mij aangeboden kunnen worden.

Binnen Designia.nl zijn de volgende landen gedefinieerd:
*  CartoonNation.nl (cartoons)
*  IllustrationNation.nl (illustraties)
*  WebdesignNation.nl (webdesign)
*  PrintNation.nl (drukwerk)
*  IdentityNation.nl (logo’s en huisstijlen)
*  ConceptNation.nl (creatieve concepten)
*  WordNation.nl (copywriting)
*  Mobilesnation.nl (ontwerp voor mobiele devices)

Afgelopen weken is er een zoektocht gestart naar een geschikte techniekpartij. Bij voorkeur een techneut die kan doorontwikkelen op WordPress. De algemene mening is dat WordPress geen écht volwaardig CMS is, maar een uit de kluiten gewassen blogtool. Dat zal best, maar het voldoet vooralsnog aan al mijn wensen. Met name de user interface is door veel ruimte voor tekst en simpele zaken als een groot font in deze ‘textarea’ erg prettig in het gebruik.

Het oorspronkelijke plan was om Designia.nl het oude MichielNagtegaal.nl te laten vervangen. Dat is inmiddels van de baan en is er ook een nieuw ontwerp voor MichielNagtegaal.nl vormgegeven.

Er is echter wel een duidelijke splitsing van content. Designia.nl wordt het uitgebreide design portfolio, overwegend Engelstalig en met een Nederlandstalig corporate design blog. MichielNagtegaal.nl wordt kaalgeplukt en daar blijft alleen een ‘lean & mean’ persoonlijk Nederlandstalig blog van over. Het plan is om korter, heftiger en sneller te gaan bloggen op MichielNagtegaal.nl en de langere, meer design gerelateerde artikelen op Designia.nl kwijt te kunnen.

Een artikel over een redesign is natuurlijk niet compleet zonder een goede preview. De ontwerpen zijn hier te bekijken in Flickr.

Ook qua grafisch ontwerp is er een duidelijke strategie. Naar mijn mening is er momenteel een duidelijke trend waarneembaar naar ‘less is more’. Zelfs het Bright Magazine had onlangs een groot artikel over ‘less is more’ in user-interfaces. De tijd van veel knopjes lijkt voorbij. Bruikbaarheid en gemak worden steeds belangrijkere criteria voor succes bij een user interface. Dat heb ik meegenomen in de nieuwe ontwerpen door erg kritisch te kijken naar welke informatie ook echt gebruikt zal worden, en welke niet.

Een lijst links die in het onderzoek naar de juiste stijl naar voren kwamen:

Art Director Cyril Louis (Engeland)
http://www.millice.co.uk/
Mooie site, volledig in Flash. Vooral de muziek erachter verhoogt altijd wel lekker het sfeertje.

Art Director / Illustrator Rachel Domm (Amerika)
http://rdomm.com/
Portfolio links aan de linkerkant, het werk aan de rechterkant. Eenvoudig maar krachtig.

Designers Stavitsky (Rusland)
http://www.airdesign.ru/portfolio.html
Waar ging het ook al weer om bij een portfolio? Oh ja! Het werk. En dat is ook precies wat ze laten zien als je binnenkomt. Ook op de homepage.

Art Director / Illustrator Merijn Hos (Nederland)
http://www.bfreeone.com/
Je hebt helemaal geen logo nodig! En weer: portfolio links aan de linkerkant, het werk aan de rechterkant.

Ars Thanea Creative Agency (Polen)
http://www.arsthanea.com/
Super verzorgde, volledige Flash site waarbij het draait om het werk en niet om het schreeuwen dat je de beste bent.

Art Director Brendan James Ward (Amerika)
http://www.james-james.com/
Clean and simple. Vooral de uitgebreide introtekst! Let ook op het logo, dat verandert van kleur. Het zit ‘m in de details, baby!

Collectif Graphique Kolle Bolle (Frankrijk)
http://www.kollebolle.com/
Op een één of andere manier moet ik altijd twee keer klikken op ‘Projets’ voordat de link lekker werkt. Maar… overduidelijk Frans werk, netjes onderelkaar geplaatst in één lange lijst. C’est tres simple!

Illustrators and Artist Agents (Engeland)
http://www.debutart.com/
Ook hier weer, gewoon thumbnails tonen. Beeld spreekt genoeg.

Manuel Design (Noorwegen)
http://manualdesign.no/projects
Mooi! Lekker basic logo. En ook hier schitterend in zijn eenvoud; de oplossing om de header te verkleinen door te klikken op de pijltjes links naast het logo.

Aiko (Nederland)
http://www.weareaiko.com/everyday/
Het portfolio is hier gewoon gebaseerd op een blog. Waarom moeilijk doen? Wat links aan de linkerkant, het werk aan de rechterkant. De site is eigenlijk helemaal niet zo designed. Maar werkt wel goed!

TwoDotOne Interaction Design (Nederland)
http://www.twodotone.com/
“We hebben geen tijd voor onze eigen site.” Dus? TwoDotOne zal er ook geen jaar over hebben gedaan, gezien hun one-pager portfolio.

Pure Pulsation / Matthew Szyca (Polen)
http://www.purepulsation.com/
Door alles om het portfolio werk heen grijs te maken en het werk zelf gewoon in kleur te laten zien, geef je ook prioriteiten aan.

Freelance Grafisch Ontwerper Paco Raphael (Nederland)
http://www.pacoraphael.com/
Simpel opgezet portfolio waar wederom het werk veel belangrijker is dan het portfolio zelf.

Conclusie:
Door zoveel mogelijk alle minder belangrijke informatie niet de aandacht te laten wegnemen van het getoonde werk, wordt de site precies waar hij voor bedoeld is; namelijk een etalage van mooi design. Communiceren zonder nonsense, ;)


Deel dit artikel met vrienden en familie

See this content in the original post

Misschien ook interessant

BLOG // PERSONAL

See this gallery in the original post

BLOG // ART

See this gallery in the original post

BLOG // DESIGN & ILLUSTRATION

See this gallery in the original post

BLOG // INTERIOR & STYLING

See this gallery in the original post